Livets träd Betydelse

Livets träd Betydelse
Motståndskraftiga, starka och vackra, träd kan leva i hundratals år eller till och med tusentals år. Då är det inte konstigt att dessa magnifika växter har hittat vägen till folklore, kultur och även religion, där de fungerar som positiva symboler med betydelser som är båda fängslande och går att relatera till. Precis som dessa antika symboler, kan livets träd-smycket betyda många saker. Idag använder de flesta av oss det för att symbolisera de djupa rötterna och de ständigt växande familjebanden. Även om det finns många versioner av livets träd, skulle det krävas en hel bok att diskutera dem alla; här kommer vi att titta på några av de mest kända och älskade betydelserna.

Det keltiska livets träd

För de antika kelterna är livets träd en viktig symbol. Denna vackra design är känd som Crann Bethadh, och representeras av balansen, harmonin och sammanhanget mellan alla saker i naturens värld. Symbolen går tillbaka till cirka 2000 före kristus, med bronsåldersristningar som föregick den keltiska kulturen själv med cirka 1000 år. De flesta forskare instämmer i att kelterna anammade den fornnordiska versionen av livets träd-symbolen för eget bruk. Denna symbol är fortfarande popular idag, och avbildar ett träd i en cirkel, ofta med rötter och grenar som tycks gå samman på ett ljuvligt, sammanflätat sätt. Nutida versionen byter ofta ut knytarbetet mot familjenamn och adderar ännu mer mening till den antika ikonen.

Fantastiskt nog var livets träd mer än ett dekorativt element för kelterna som levde för tusentals år sedan. När nya bosättningar skapades, lämnades ett enda träd i mitten av varje plats som röjts. Detta träd fungerade som en viktig samlingsplats samtidigt som det gav skugga och var vackert. På grund av fåglarna och djuren som kunde ses i och kring trädet, sågs det som en vaktmästare – bokstavligen ett livets träd som levde och andades. De gamla kelterna trodde också att dessa träd hade särskilda krafter. På grund av detta var det ett krav att det skulle finnas ett livets träd i varje samhälle. Det var ett brott att skada dessa träd och under krigstider, triumferade stammar över sina fiender genom att hugga ner motsåndarsamhällets livets träd.

Livets träd-symbolen

I keltisk kultur och i många andra kulturer, är den huvudsakliga betydelsen bakom livets träd-symbolen att allt liv hänger samman. Djupt ner i jorden, är trädets rötter sammanflätade med varandra och med andra växters rötter; I skogens krontak flätas grenarna samman på ett sätt som ger skugga och skydd till fåglar, djur och andra växter som befolkar skogens golv. Ett enda träd kan vara hem åt många grävande varelser, flitiga jordekorrar och ekorrar och färggranna sångfåglar samtidigt som de tillhandahåller frukt och nötter och ger skugga åt förbipasserande resenärer.

Eftersom den stiger upp från trädets rötter samtidigt som den stöttar grenarna sägs trädets stam ofta som en förbindelse mellan himmel, jord och underjorden. Forntidens kelter trodde att deras gudar använde trädet för att underlätta kommunikation mellan männiksor och andar och med andra livsformer.

Utöver sin andliga betydelse, symboliserade livets träd långt liv, visdom och styrka. Det fungerade också som en symbol för återfödelse på grund av sin förmåga att tappa löv i slutet av hösten innan de tillbringar vintern i en lövlös slummer och sedan får nya löv när våren kommer. Som en symbol för familjen förenar livets träd de tidigare, nuvarande och framtida generationerna på ett vackert synligt sätt.

Det är inte underligt att livets träd idag är bland de mest populära symbolerna världen över. Alla versioner är förknippade med positiv energi, kontinuitet, harmoni och balans. Antingen det hyllas med ett hängsmycke eller ett livets träd-halsband är det ett av de mest meningsfulla och ikoniska smyckedesignerna man kan bära.

Styla Det! Sätt att Bära Bokstavssmycken

I en värld där manga människor bär populära stilar med liknande utseenden, skiljer personliga smycken ut bäraren från mängden. På MYKA, erbjuder vi många unika smycken – men bokstavssmycken fortsätter vara populära.
Läs mer >

Vad Betyder Infinity-symbolen?

För de av er som levt under en modesten och ännu inte njutit av glansen från denna ny trend, misströsta inte. Efter att ha hamnat i modets förgrund de senaste åren ses inga tecken på att trenden med Infinity-smycken minskar.
Läs mer >